Træningsmetode

operant betinget indlæring

Sådan lærer og tænker en hund

Sådan lærer og tænker hunde

 

Når du benytter operant betinget træning, får du en hund, der bliver bevidst om sin adfærd – i stedet for at gøre hunden afhængig af en hånd med en godbid. Derudover vil du opleve, at din hund tager initiativ og i høj grad søger frivillig kontakt og vil lege.

For at hunden kan lære at begå sig i menneskers verden, skal den også kunne forstå vores kommunikation til den. Kommunikation sker altid ved hjælp af en markør, et signal eller en kommando. En markør kan være et klik, et “ja” eller “dygtig”. Vores kommunikation kan foregå i en af de fire kvadranter, afhængigt af hvad vi ønsker at opnå, eller hvordan hunden reagerer. Det er nemlig også vigtigt, at vi forstår hundens kommunikation til os.

Konsekvens fører til ønsket adfærd
Operant betinget træning går ud på at guide din hund på en tydelig og konsekvent måde. Så lærer hvalpen eller hunden, at den adfærd, den udviser lige nu, enten har værdi for den eller det modsatte. For at arbejde med dette kan man tage udgangspunkt i en af de fire kvadranter i operant betinget træning. Det er ikke altid, at en belønning løser opgaven – nogle gange kræver det en tydelig korrigering af adfærden.

Forudsigelighed skaber resultater
Når hunden præcist ved, hvad der kan betale sig, begynder træningens resultater at tage form. I det følgende gennemgår vi, hvad der kendetegner de fire kvadranter.

Positiv forstærkning

Ting der forstærker en adfærd.

Trænerens muligheder:
Godbidder, legetøj, ros, klap og kæl, leg.

Hundens muligheder:
Hunde, mennesker, fugle, katte, miljøet, cyker, biler, mennesker, børn, blade, dufte, drift, bide i ting.

FORDELE:
Kun i denne kvadrant lærer hunden
Hunden drives af motivation og lyst

ULEMPER:
Hundens genetik, motivation, lyst og behov. 

Positiv forstærkning sker, når hunden tilbyder en adfærd, der resulterer i en belønning. Resultatet af adfærden frigiver glædeshormoner og øger sandsynligheden for, at adfærden gentages senere.

En succesfuld træning har især fokus på positiv forstærkning. Det er kun gennem positiv forstærkning, at hunde lærer alt det, vi gerne vil have dem til.

Desværre er det ikke kun os mennesker, der tilbyder hunden positiv forstærkning; det gør hunden også selv. Den får positiv forstærkning ved at jage katte, gø af andre hunde eller mennesker, jage fugle og bide i ting osv. Det er jo uønsket positiv forstærkning set fra et menneske perspektiv. For at ændre uønsket adfærd kan man nogle gange inddrage en af de andre kvadranter.

VIGTIGT:
Det er hunden, der bestemmer, hvad der giver værdi, og hvad der skaber motivation. Din opgave er at finde ud af, hvad der har høj værdi for din hund.

Positiv korrigering

Ting der stopper en adfærd

Trænerens muligheder:
Hårdt træk i linen, Verbal kommunikation, Socialt pres 

Hundens muligheder:
Smerte, lugt, nysgerrighed, larm

FORDELE:
Du kan fjerne eller dæmpe en adfærd

ULEMPER
Du kan ikke lære hunden noget
Træner du kun i denne kvadrant får du en bange og underdanig hund.

Her tilføjer vi en markant korrigering til hunden for at øge sandsynligheden for, at den ikke gentager en bestemt adfærd. Man kan bruge linen eller et halsbåndsgreb til at korrigere noget, hunden gør forkert. Man kan også tilføje en kommando som “fejl”, der lærer hvalpen/hunden, at det, den gør lige nu, ikke er det, du forventer.

Vi bruger altså linen som positiv korrektion, fordi den bruges til at guide hvalpen/hunden, så den med mindre sandsynlighed vil gentage en adfærd.

I denne kvadrant påfører du hunden kortvarigt ubehag for at øge sandsynligheden for, at den ikke vil gentage en adfærd. Hvis man bevæger sig ind i denne kvadrant, skal det altid føre tilbage til positiv forstærkning. Hunden skal forstå klart, hvad der er godt, og hvad der er skidt.

Negativ forstærkning

Ting der guider til en adfærd

Trænerens muligheder:
Træk i linen, Verbal kommunikation, Socialt pres 

Hundens muligheder:
I denne kvadrant kan den kun følge sin træner.

FORDELE:
Lydighed

ULEMPER
Hvis du kun træner i denne kvadrant, får du en “flad” hund, der gør det den skal , men uden motivation.

Her blokerer vi muligheden for, at hunden laver fejl. Dette sker ved at udsætte hunden for en mild irritation (f.eks. træk i linen), indtil hunden tilbyder en ønsket adfærd, hvorved irritationen forsvinder.

Formålet er at øge sandsynligheden for, at hunden ikke gentager en bestemt adfærd.

Vi kan altså anvende linen som negativ forstærkning, fordi den bruges til at guide hvalpen/hunden til en ønsket adfærd.

Hvis man bevæger sig ind i denne kvadrant, skal det altid føre tilbage til positiv forstærkning. Hunden skal forstå klart, hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan betale sig.

Negativ korrigering

Ting der ændre en adfærd

Trænerens muligheder:
Holder noget tilbage hunden ønsker, fjerne noget som hunden ønsker. 

Hundens muligheder:
Tilbyde en adfærd, så den får det fjernede retur igen.

FORDELE:
Det kan motiverer nogle hunde, hvis de har et bohov.

ULEMPER
Du er begrænset til hundens behov, der er ikke læring i denne kvadrant.

Her blokerer vi for et behov hos hunden for at øge sandsynligheden for, at den tilbyder en ønsket adfærd. For eksempel, hvis hunden bider under leg, kan vi stoppe legen øjeblikkeligt ved at blive passive (fjernelse af en ønsket stimulus). Dette kan lære hunden, at bid fører til afbrydelse af legen, hvilket kan hjælpe med at stoppe den bidende adfærd.

Det kan også være, at du lukker døren, hver gang din hund forsøger at smutte ud først. Så lærer den, at det bedst kan betale sig at vente, til du siger “værsgo'”, eller at du selv går ud af døren først.

Du kan også holde en godbid tilbage eller træne “værsgo'” ved at tilbageholde madskålen, indtil din hund sidder pænt og venter. Du fjerner altså noget, hunden motiveres af, i denne kvadrant.

 

Hvor hårdt må du trække i linen

Det optimale svar er: Du må aldrig trække i linen, men det kan være nødvendigt, mens hunden lærer reglerne for lineføring. Der går en dynamisk grænse mellem negativ forstærkning og positiv korrigering. På illustrationen her kan du se en rød linje, der viser grænsen mellem irritation og ubehag for hunden.

Den røde linje er dynamisk. Måske er din hund lille og meget følsom over for korrektion, både verbalt, gennem linen eller i forhold til socialt pres (det er, når du med kropssprog og attitude irettesætter hunden). Den røde linje skal justeres i forhold til din hund, og du skal prøve dig forsigtigt frem, for vi er ikke interesserede i at påføre hunden smerte eller skade den.

Det røde softspot
Den røde plet viser, hvor du skal være, når du anvender positiv korrektion – kun lige akkurat så meget pres, at du får en positiv respons hos din hund. Vi går kun til det røde softspot, når det er absolut nødvendigt for at bryde en uønsket adfærd.

Husk at afslutte med positiv forstærkning
Vi ser så mange, der hiver og rykker i linen eller skælder deres hund ud (socialt pres), men helt glemmer at rose og belønne, når hunden gør noget rigtigt. Når man en sjælden gang bevæger sig uden for kvadranten “Positiv forstærkning”, skal man huske at vende tilbage dertil. Al korrektion skal afsluttes med en belønning for ønsket adfærd. Husk, at en hund ser verden i sort og hvid – enten er noget godt, eller også er det skidt.

Hvis din hund har været ude på eventyr og fulgt sin næse (du føler måske, at den er løbet væk), så ros den i høje vendinger, når den kommer tilbage. Den ved nemlig slet ikke, at den har gjort noget, den ikke må i vores menneskeverden – altid beløn!

Det er ikke en fælles opgave at træne

Kun én i huset træner indlæring med hvalpen, og lærer den kommandoer og øvelser. Når hunden kan 100%, er det ok at andre gør det, men træning er ikke “hvem kan i dag”; det er samarbejde, og enhver øvelse skal ende med succes – hver gang. Når hvalpen begynder at forstå øvelserne, så lad være med at lade andre “teste” hvalpen. Det kan ødelægge så meget.

To vigtige markører

Den ene markør betyder at hunden får en belønning for det den gør lige nu. Denne markør kan fx være “ja”, “dygtig” eller lyden af en klikker. Det er op til dig, bare det er det samme hver gang.

Den anden markør betyder kom til mig og få en belønning. Vi bruger “fri”. Denne markør er uundværlig ved øvelser, hvor hunden skal holde sin position.

Log ind på familiehund.dk

Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem.

Bliv en del af nyhedsbrevet