Hvad skal hunden hedde

Din hunds navn er det vigtigste ord, den vil lære og vil følge den resten af  livet

Derfor får hunde et navn

Vi bruger hundens navn til at identificere den, hos dyrlægen, i hundesalonen eller i hundepensionen. Selvfølgelig også for at få den til at komme tilbage til os i parken. Da hundens navn faktisk er en vigtig del af dens liv (ligesom vores), hvorfor er der så nogle gange hunde, der tilsyneladende ikke reagerer på deres navn?
Sandheden er, at disse hunde engang har reageret på deres navn, men af en eller anden grund, undervejs, blev det til en “lyd” med negativ betydning. Med det mener jeg, at noget, der burde være forbundet med noget godt, nu er forbundet med noget dårligt, så hunden vælger aktivt at ignorere det. Det kan være sket, fordi de gladeligt har reageret på deres navn for at blive råbt ad eller straffet, eller simpelthen fordi deres navn er blevet sagt igen og igen uden, at der sker noget. Når vi roser en hund, tænder belønningscentret i dens hjerne. Ligesom mennesker, når vi spiser et stykke chokolade eller får ros for vores arbejde.

En hurtig test

Fortæl din hund, at den er dygtig. Hvordan sagde du det? Du ændrede sandsynligvis din stemmeføring, da du sagde det. Du sagde det sikkert i en høj tone og på en glad måde. Dette er afgørende. Forskning har vist, at hunde bruger forskellige dele af deres hjerner til rosende og ikke-rosende intonation.

Derfor skal du belønne

Belønningscentret i hjernen aktiveres kun, når vi bruger et rosende tonefald. Når belønningscentret aktiveres, frigives dopamin, som spiller en stor rolle i motivation, læring, hukommelse og opmærksomhed. Det er derfor, at alle hunde reagerer bedst på belønningsbaseret læring. De er mere motiverede for at lære, de opfanger ting hurtigere og vil vise større engagement.

Lær hunden sit navn

Et godt hundenavn bør være nemt at betone. Det skal gerne være kort og skarpt. Ideelt set mellem en og tre stavelser. Du behøver kun at sige din hunds navn én gang for at få en reaktion. Men din hund vil kun reagere, hvis den ved, at dens navn vil føre til, at noget rart sker.
For at lære en hund sit navn venter du på dens opmærksomhed, og så snart den ser på dig, siger du dens navn. Husk at intonere; tal i en høj og glad tone.
Her er nogle eksempler:

  • Bai-ly (hæv tonen på -ly)
  • Sal-ly (hæv tonen på -ly)
  • Bel-la (hæv tonen på -la)
  • Thor (hæv tonen på hele navnet)
  • Ma-la-chi (hæv tonen på -chi).

Beløn umiddelbart efter du siger dens navn. Tilføj ikke nogen andre kommandoer under indlæring af dens navn. Gentag heller ikke navnet, hvis den ikke reagerer. Lav en lyd for at få dens opmærksomhed, og så snart den ser på dig, siger du dens navn, og derefter belønner du. Der findes ingen bedre måde at ødelægge din hunds navneassociation på end at gentage navnet igen og igen i håb om, at den til sidst kigger på dig!
Det er nemt at falde i fælden, når din hund vælger at ignorere dig, hvor du sænker din tone eller hæver din stemme i håbet om, at den så vil lystre. Det gør kun situationen værre, for din hund mærker forskellen. Hvis den forventer, at der vil ske noget dårligt, når den til sidst kommer tilbage, hvorfor i alverden skulle den så gøre det?
Hvis din indkaldelse fejler, så lyder du bare endnu mere spændende! Hæv din tone endnu mere og vær endnu gladere. Sæt den glad i snor og gå hjem for at lave indkaldelsestræning fra bunden igen.

Tilknyttede kommandoer

Din hunds navn er essentielt for identifikation, men det kan også være et signal til yderligere anmodninger eller kommandoer. Vær bevidst om, at måden du siger din hunds navn på, er afgørende for succes. Den ved, hvad ros er, når den hører det. Et kort og skarpt navn kan betones godt, hvilket vil gøre træningen så meget nemmere. Sig dens navn én gang sammen med en hvilken som helst kommando. Hvis den ikke reagerer, har den virkelig ikke lært det endnu – gå tilbage til de grundlæggende ting.
Hvis din hund for eksempel ligger i dæk og scanner omgivelserne uden direkte fokus på dig, kan du bruge dens navn til at skabe fokus og derefter give en kommando. Dette kunne være “Sally > Kom.”

Betydningen af hundens navn

Din hunds navn er det vigtigste ord, den vil lære. Det vil følge den resten af dens liv, og det er nøglen til at hjælpe den med at forstå, hvornår instruktioner eller kommandoer er rettet mod den, og hvornår den skal reagere.
Hunde har sprogfærdigheder, der svarer til en toårig, så det kan være ret forvirrende for dem, hvis de hører ordet “dæk” i en samtale, du har med en ven. Men de lærer at forstå, at når de hører deres navn, er de efterfølgende ord noget, de skal lytte til. At vælge din hunds navn bør være en sjov og spændende opgave for dig og din familie.

Navnet er vigtigt for træning

Navnet, du vælger til din hund, er vigtigt af flere grunde; det hjælper med at skabe et bånd til din hund og forbinde det med positiv træning.
Et navn på en eller to stavelser er ofte den bedste længde for en hunds navn, da det giver dig mulighed for hurtigt at kalde den og få dens opmærksomhed. Når du hurtigt kan få din hunds opmærksomhed, er det lettere at træne den med efterfølgende kommandoer.
Når vi taler om kommandoer, så sørg for, at det navn, du vælger, ikke lyder for meget som de kommandoer, du sandsynligvis vil bruge til din hund, eller som ord, du bruger dagligt. For eksempel, hvis du kalder din hund “Siv”, kan den have svært ved at lære kommandoen “bliv.”
At bruge hårde konsonanter som K og H kan også hjælpe din hund med træningen. Nogle eksperter mener, at disse konsonanter har højere frekvenser, som hjælper hunde med at fokusere meget hurtigere end navne uden disse forbogstaver.

Hvis du giver dine børn opgaven at vælge et navn, skal du pædagogisk påvirke navnevalget, så det ikke bliver alt for underligt. Du skal råbe dette navn tværs over hundeskove, når du er ude at gå, og når det er tid til mad. Jeg har oplevet en hund med navnet “Stradivarius”, fordi datteren spillede violin. Men jeg har også oplevet en hund med navnet “Whisky”, hvilket gav stor morskab i kvarteret i Klarup, hvor ejeren sent om aftenen kaldte “Whisky, Whisky, Whisky”, fordi den lille terrier var løbet hjemmefra.

Sig kun navnet én gang

Når jeg coacher hundeejere eller har mine hvalpehold, oplever jeg ofte, at hundeejere siger deres hunds navn uafbrudt. Men det, de træner, er faktisk, at deres hund ikke har nogen interesse i at reagere på sit navn. Hvis hunden løber lidt væk, og ejeren kalder på sin hund, er det ofte med en tone, der stiger i volumen, men ikke i intensitet og glæde. Og værst af alt – de bliver bare stående som en statue og råber hundens navn, som de selv har trænet hunden til at ignorere.
Sig altid kun din hunds navn én gang, og gå så væk fra hunden; lad den komme og finde dig (det virker på hunde, der er knyttet til dig). Når den så kommer, så lav en fest, ros og beløn. Men at stå der og gentage din hunds navn uden at få nogen respons gør intet andet end at forstærke det dårlige mønster med ikke at lytte.
Hvis du træner lineføring med din hvalp, så lad være med uafbrudt at sige “Louiekom“, “Louieher“, “LouieLOUIE.” Det dræner navnets værdi. Brug din krop og attitude, som jeg har beskrevet i en anden artikel her på Familiehund.

 

Log ind på familiehund.dk

Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem.

Bliv en del af nyhedsbrevet