Gøer din hund meget?

Sådan arbejder du med en hund der vil gø

En gøende hund kan være et mareridt

At forstå, hvorfor din hund gør, kan hjælpe dig med at håndtere og ændre adfærden, hvis det er nødvendigt. Alle hundeejere har prøvet det – hunden gør, når dørklokken ringer, når den ser en egern udenfor, eller når den prøver at overbevise dig om, at leg med den er sjovere end at arbejde ved computeren eller tage en lur. Selvom det at gø er en helt normal og vigtig kommunikationsform for hunde, kan det være meget irriterende for mennesker – især når det ikke stopper.

Heldigvis findes der måder at reducere gøen på, men før du kan få succes med det, skal du finde ud af, hvorfor din hund gør.

Derfor gøer din hund

Det første, du skal overveje, er hvorfor din hund gør, især hvis du synes, at det er frustrerende med den vedvarende larm. Det er normalt, at hunde gør, når dørklokken ringer, eller når de ser nogen udenfor vinduet. Men det kan blive et problem, hvis gøen er overdreven eller rettes mod gæster i dit hjem eller andre hunde på en gåtur. 

Nogle racer er mere tilbøjelige til at gø end andre. For eksempel har hunde, der er avlet til at følge duftspor, en tendens til at gø eller hyle, når de finder et spor, og vagthunde kan gø for at alarmere. Nogle hunde gør, når de er nervøse, har brug for opmærksomhed, reagerer på ændringer i omgivelserne, vil have noget, eller når de er glade eller nervøse. Når en hund gør, kan det typisk kategoriseres i fire forskellige situationer eller årsager, som hjælper med at forstå, hvorfor hunden giver hals.

Alarm-/advarselsgøen:

Dette sker, når hunden reagerer på noget i omgivelserne, som den ser som en mulig trussel eller forstyrrelse. Det kan være lyde, som dørklokken eller nogen, der går forbi udenfor. Hunden forsøger at advare sine mennesker eller skræmme det, der nærmer sig.

Opmærksomhedssøgende gøen:

Hunden gør for at få opmærksomhed fra sine ejere. Dette kan være, fordi den vil lege, have mad, eller ønsker at blive kælet med. Det er en måde for hunden at kommunikere, at den har brug for noget eller ønsker kontakt.

Frustrations-/stressgøen:

Nogle gange gør hunde, når de føler sig stressede, frustrerede eller ængstelige. Det kan ske, hvis hunden er bange, føler sig isoleret eller er usikker i en bestemt situation. Et eksempel på dette er hunde, der gør, når de er alene hjemme, som kan være et tegn på separationsangst.

Leg-/glædesgøen:

Dette er typisk, når hunden er spændt eller glad, som når den skal på gåtur, møder andre hunde, eller når dens mennesker kommer hjem. Det er en positiv form for gøen, hvor hunden udtrykker sin begejstring eller glæde.

Ved at identificere hvilken type gøen, der er tale om, kan man bedre forstå hundens behov og arbejde med den rette strategi til at håndtere det, hvis det er nødvendigt.

Hjælp din hund til at gø mindre 

At gå en tur er en fantastisk måde for både dig og din hund at få lidt frisk luft, som er godt for sjælen. Det giver også din hund mulighed for at snuse til alle de spændende dufte i nabolaget, hvilket er lidt ligesom, når vi læser nyheder. Tilstrækkelig motion kan mindske behovet for at gø, når hunden er indendørs.

Giv mental stimulation 

Livet kan blive ret kedeligt for hunde, og ligesom os har de brug for mental stimulation. Nogle idéer til at stimulere din hund kan være:

  • At lære din hund nye lege eller udvide dens færdigheder.
  • At lege gemmeleg med legetøj eller mad rundt om i huset og opfordre din hund til at finde dem.
  • At give hundens måltider gennem aktivitetslegetøj og hundepuslespil i stedet for i en skål, så den kan bruge sin gode lugtesans til at finde sin mad.


Leg hver dag er en fantastisk måde at knytte bånd til din hund og have det sjovt sammen. Find ud af, hvad din hund kan lide – måske elsker den gemmelege, hente bolde eller legetøj, eller måske foretrækker den en trækkeleg? Leg er en god måde at give både fysisk og mental stimulering på.

Beløn din hund for at være stille

Du lægger ofte kun mærke til det, du ikke ønsker din hund gør, men det er effektivt at give feedback på det du gerne vil have den til. Her er nogle måder, du kan anerkende din hund for at være stille:

– Fang din hund i at være stille. Hvis den ligger stille og slapper af i stuen, så ros den blidt. Hvis den ser noget udenfor, som den normalt ville gø af, men vælger ikke at reagere, så fortæl den, hvor dygtig den er. Giv altid feedback, selv når du ikke har bedt den om noget specifikt. Er der en situation, hvor din hund normalt gør, så forudse det og afled den med en sjov aktivitet som at finde godbidder i en snusemåtte eller give den et tyggelegetøj. Jo mindre din hund oplever, at det betaler sig at gø, jo mindre vil den gøre det.

Lær din hund at være rolig

Nogle hunde gør af spænding, ligesom små børn kan blive meget begejstrede, før de skal ud og lege. Gøen kan opstå, før din hund skal ud at gå, før et måltid eller når familien kommer hjem. Hunde genkender mønstre, der opstår i disse situationer. Du kan ændre lyd og handlinger, den forbinder med glæde, ved enten at ændre rutinen eller stoppe det, du er i gang med, når gøen starter.

Hvis din hund gør, når du tager snoren frem, så læg den tilbage og sæt dig ned. Vent, til din hund er stille, og prøv igen. Hvis du kan sætte snoren på, mens hunden er stille, kan du fortsætte ud af døren. Denne metode kræver tålmodighed, men det kan betale sig, når din hund lærer, at den ikke behøver at ”råbe”, før den skal på gåtur. Du skal heller ikke selv at råbe ad den. Dit kropssprog siger alt, og det er et sprog, din hund hurtigt forstår, når du bygger en ny rutine op omkring snoren.

Brug for mere hjælp

Hvis din hund gør meget af folk eller andre hunde, når I er hjemme eller på gåtur, kan det være, fordi den er nervøs eller bange i visse situationer. Prøv at gå med din hund på roligere tidspunkter af dagen og hold større afstand til det, der udløser gøen. Tag godbidder med på gåturen og beløn din hund, når den er stille omkring noget der udløser gøen, som en anden hund eller en person. Hvis din hund gør, når den kigger ud af vinduet, kan du blokere udsigten, så den ikke kan øve denne adfærd. Nogle hunde trives ikke med at være alene og gør, fordi de er angste eller urolige. I de tilfælde kan det være nødvendigt at få hjælp fra familiehund til at tackle problemet.

Undgå disse fejl

Lad være med at råbe ad din hund, selvom det kan være fristende, når den gør. At råbe kan faktisk forværre adfærden, fordi hunden måske tror, at du deltager i dens “samtale”! 

Undgå at bruge korrigerende udstyr, der udsender stød, ubehagelige sprayer eller lyde, når din hund gør. Disse metoder baserer sig på straf. Du skal i stedet lære din hund, hvad den skal gøre i stedet. Straf kan gøre hunden mere usikker og få den til at gø endnu mere.

Husk, at gøen er en vigtig form for kommunikation og betyder forskellige ting i forskellige situationer. At ændre overdreven gøen kræver, at du forstår, hvorfor din hund gør, og at du tager hensyn til dens behov. Ved at forstå den kan du finde positive måder at håndtere adfærden på, så den ikke føler behov for at gø så meget.

Log ind på familiehund.dk

Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem.

Bliv en del af nyhedsbrevet