Understimulering
Understimulering er en "folkesygdom" hos familiehundene. Undersøgelser har vist, at mange hunde ligger passivt hen i op mod 22 timer (!!!!) i døgnet. Når hunden nedstammer fra dyr, der lever af at jage og vandre - ja - så er det egentlig ikke underligt, at der kan opstå problemer.

Alle slags problemer kan komme på baggrund af understimulering. En hund, der keder sig kan blive vild, strejfe, fare op ved den mindste lyd, blive urenlig, ødelægge osv. osv.

For at en hund skal have et godt liv, skal den aktiveres. Den skal ud hver dag og få mulighed for at snuse, løbe, lege - gerne med sin ejer - men også med andre hunde.

Den skal med andre ord gøre det, den er født til. Den skal have motion, men det kan ikke løse alle problemer. Aktivering er først og fremmest opgaver til hjernen, og det er kun din fantasi, der sætter grænsen.

Søgeøvelser, kropskontrol med balanceøvelser samt problemløsning er nogle aktiviteter, der kan køre de fleste hunde trætte. Det er ikke et krav, at alt foregår uden for. Man kan sagtens lære sin hund at finde godbidder, legetøj, lukke døre, hente en øl i bryggerset, rydde sit legetøj op, selv hente sin snor, når det er tid for gåtur, hente morgensko og meget meget mere. Har man egnede møbler kan en balanceøvelse også laves inde. Min egen hund til højre fandt selv på en ny aktiveringsøvelse: "sidde-ovenpå-lille-antikbord-til-fjolset-tager-sig-sammen-øvelse". Og så kan det nok være, at nogen tog sig sammen og kørte til stranden med sin hund.

Skal vi ikke snart lave noget?

 

Slip nu den computer - ellers...

 

Det   var   bedre ......!!

 

Det var en dejlig dag.......

Hunden er nemlig ikke så mageligt anlagt som mennesker. Det skal forstås sådan, at når vi mennesker skal vælge mellem at gå eller tage bilen - ja, så vælger vi oftest bilen, hvorimod hunden altid vil vælge at gå. At gå giver nemlig flere oplevelser.

Og lige netop oplevelser er det modsatte af understimulering og kedsomhed. I dag tales der meget om lederskab, og en stor del af lederskab er, at hund og fører laver noget sammen. Det kan siges helt enkelt: jo mere du laver sammen med din hund, jo bedre et liv vil den få, og jo mindre er risikoen for, at der opstår problemer. Hunden vil få tilfredsstillet sine behov, og den vil dermed blive mere rolig, mere harmonisk og i balance. Altså: EN NEMMERE HUND.

Da de fleste mennesker i dag klager over, at der er for få timer i døgnet, kan det være svært at finde tid til det hele. En rigtig god ide, hvis du har travlt, er at lade hunden finde sin mad selv. Egentlig er det unaturligt, at hunden bare får sin mad serveret. Det er mere tilfredsstillende at finde den selv.

Erfaringer har vist, at hvis hunden kan vælge mellem foder i en madskål og "scatterfeeding" (scatter = sprede, strø og feeding = fodring), hvor hunden skal finde sit foder spredt ud over et afgrænset område, så vil rigtig mange hunde vælge at søge foderet op. Madskålen er ikke nær så spændende.

Så væk med madskålen, og smid hundens mad ud over et større område f.eks. på græsplænen. Hunden kan med lidt øvelse få meget tid til at gå med at opsøge sin mad, og kommer bagefter ind - mæt, træt og tilfreds.

På siden med litteratur og links kan du finde bøger og links, der giver ideer til aktivering af hunden.