Nytårsaften

Nytårsaften er for de fleste mennesker et højdepunkt på året. Men aftenens fyrværkeri er ikke et højdepunkt for hunden. Det er tværtimod et mareridt for mange hunde. Det gælder i øvrigt også for katte og mange vildtlevende dyr, men der er desværre endnu mindre fokus på disse dyr end på hunde.

Angst for fyrværkeri kommer med alderen. Mange hvalpe og unghunde reagerer ikke på fyrværkeri, men angsten kan grundlægges i hunden, hver gang den oplever fyrværkeri. De første tegn på uro og angst viser sig ved, at hunden gør ad fyrværkeriet. Hvalpe og unghunde skal altid trænes i at være trygge ved fyrværkeri gennem positive oplevelser. Ikke i form af kælen og nussen, men gennem trækkeleg, boldleg, søgeøvelser og lignende. Sjove oplevelser, der bruges i forbindelse med fyrværkeri.

VIGTIGT: En hund må aldrig være alene hjemme nytårsaften! Det er sjovt at drikke nytår ind i venners lag, men har man anskaffet sig en hund, har man taget ansvar for et højt udviklet dyr, som har brug for selskab og støtte, hvis den bliver skræmt nytårsaften. Da hunden ikke har mulighed for at vælge, må man som hundeejer træffe et valg: kan man ikke tage et særligt hensyn til hunden nytårsaften og respektere, at hunden kan have det svært, bør man vælge ikke at have hund.

En del mennesker vælger at sætte deres hund i pension nytårsaften. Det kan være en god løsning, hvis gøres af hensyn til hunden, men kun hvis pensionen ligger på landet, hvor der er ro. Mange familiehunde, som er sammen med familien til daglig, får en voldsom oplevelse af ensomhed ved at være alene i en box og løbegård. Er der ikke andre muligheder, kan en hundepension dog være en rimelig løsning for hunden i stedet for fyrværkeri.

Har man mulighed for at tage hunden med og fejre nytår hos nogle venner, som bor på landet, kan det også være en rigtig god løsning for alle.

Selve nytårsaften kan man gøre en del for at gøre livet lettere for hunden op til det nye år. Først og fremmest gælder det om at forebygge, at hunden bliver angst – jo mere afslappet og træt hunden er, jo bedre. Forebyggelse og afledning skal bruges i løbet af dagen og aftenen – alt efter hvor meget hunden er påvirket af skyderiet. For nogle hundes vedkommende starter ”behandlingen” allerede først på eftermiddagen. Nogle hunde er endda så følsomme, at en behandling bør starte længe før selve nytårsaften, men i så fald bør der søges hjælp til at løse hundens problem. Det kan ikke beskrives ordentligt på en hjemmeside. Det er dog desværre langt fra alle hunde, som kan kureres for deres skudangst.

Der findes CD’er med lyde fra fyrværkeri. De kan være en godt middel til at gøre hunden tryg ved fyrværkeri, men du skal være opmærksom på to ting:

Træningen skal foregå inden nytårsaften, så hunden har vænnet sig til lydene, inden det går løs for alvor. Følg instruktionerne på CD’erne.

CD’erne har den bedste effekt, hvis de spilles på et anlæg med surround-sound. På et stereoanlæg kan lyden blive urealistisk, og der er en risiko for, at hunden hurtigt vænner sig til den kunstige lyd. Og det vil ikke løse problemet.

Vi mennesker kan nå et punkt, hvor hunden nok er bedre tjent med at undvære vores selskab. For eksempel når aftenens største udfordring er at holde balancen. Netop derfor skal hundens skæbne nytårsaften være afgjort, inden balancenerven er oversvømmet af alkohol.

 

Træning med lyd-CD kan være godt til at forebygge angst, men virkningen opnås bedst på et surround-sound-anlæg. Fyrværkeri i stereo kan blive urealistisk, og det vil ikke hjælpe hunden, når virkelighedens nytår starter.

 

De sidste lyse timer i årets sidste dag skal opleves på et øde sted, hvis der er mulighed for det. Hundene bliver trætte og får dækket deres behov, inden skyderiet bryder løs.

 

Et år tog vi en tur til Rebild Bakker, hvor et vandløb trak meget energi ud af hunden. Hunden var SÅ træt, da han kom hjem.

 

En seng eller dyne kan være en god trøst. Og det er helt OK nytårsaften - også selv om det eller s er forbudt!!

 

Det kan altid diskuteres, om man skal dope sin hund nytårsaften - og hvor meget man evt. skal dope den... Hvis hundens angst medfører rystelser, hyperventilering, savlen og flugt, vil jeg gå langt med hensyn til at "bedøve" min hund. Angst er noget af det værste et individ kan opleve, og er man ikke villig til at bruge nytårsaften på sin hund, kan søvn være et bedre alternativ.

Forebyggelse og afledning nytårsaften

Hunden skal have en god og lang luftetur med mulighed for at snuse, strinte, løbe, ”følge vildtspor”, søge bold eller lege med andre hunde. Det vigtigste er, at hunden får gjort sig ren, og at den får tilfredsstillet sine behov. Kør ud til et øde sted med fred og ro, og lad hunden brænde energi af. Har du ikke bil, så gå en lang tur - så langt væk fra fyrværkeri som muligt. Det bedste tidspunkt for en gå-tur er sidst på eftermiddagen - lige inden det bliver mørkt. En angst hund nægter at gå ud, så længe der skydes af, og hunden kan derfor komme til at ligge i mange timer uden mulighed for at komme ud.

 

Tænd radio/CD og skru op for lyden. Særlig musik er velegnet, da der ikke bør være for mange pauser uden lyd. Høj musik dæmper lydene fra fyrværkeriet - det gælder især hvislen fra raketter og heksehyl, men også til en vis grad brag fra kanonslag. Musik er et rigtig godt middel til at hjælpe hundene, og for os mennesker bliver der rigtig god feststemning.

Træk gardinerne for og luk alle persienner, så lysglimt skjules for hunden. Tænd samtidig så meget lys som muligt.

I løbet af aftenen og særlig fra kl. 00.00 til kl. 00.45 kan hunden afledes med en ”sjov leg”, opgaver, søgeøvelser efter legetøj osv. Der kan også serveres små pølsestykker, som smides ud over gulvet, så hunden kan søge efter dem. Og ”små” er reelt mikro-små: en pølse flækkes i kvarte og skæres derefter i mm-tynde skiver, da pølsefesten kan vare længe! De små stykker vil belaste hundens mave mindst muligt.

Det kan for nogle hunde hjælpe at tage en dyne med ind i stuen, som lægges over hunden. Enten ved dine fødder eller i sofaen – hvor end hunden føler sig mest tryg. Andre hunde finder tryghed ved at ligge i eller under sengen.

Når hunden viser angst eller uro må du aldrig, aldrig trøste hunden eller pylre om den. Det vil kun gøre angsten større. Brug afledning med bold, trækketov, pølsestykker eller en leg, som hunden synes er sjov.

Medicinering

Naturlægemidler

Hunden kan behandles med beroligende naturlægemidler som fx. Valerina, Baldrian, Serene Um eller Prosan Nat. Prosan har vi selv brugt på vore tre hunde, og vi har gode erfaringer med produktet. Du skal dog være opmærksom på, at fordi visse piller virker godt på nogle hunde, betyder det ikke, at de virker lige så godt på din egen hund. Hunde er forskellige, så al naturmedicin skal prøves på hunden inden nytårsaften og altid under opsyn ved første dosering.

Plegicil og anden kemisk medicin

En del dyrlæger udleverer til nytår en kombinationspakke af Plegicil og Stesolid. Det er ikke en løsning, som jeg vil anbefale. Dels har jeg på det lokale dyrehospital oplevet lange køer af hundeejere, som skulle have medicin til hunden nytårsaften. Der blev leveret adskillige poser over disken i håndkøb uden hensyn til, hvordan hundene ville reagere på medicinen. Dels har Plegicil nogle betænkelige bivirkninger som f. eks.: muskellammelser, muskelstivhed, muskeluro, nedsat blodtryk, kramper eller rystelser. Særlig i forbindelse med muskellammelse skal du være opmærksom på, om hunden er rolig, fordi den slapper af, eller fordi dens muskler er lammede. Der er desværre set eksempler på hunde, som i angst har forsøgt at slæbe en lammet bagkrop væk fra fyrværkeriet. En sådan behandling af hunden er dybt uetisk, kritisabel og forkastelig. Du skal også være opmærksom på, at lægemiddelstyrelsen ikke har godkendt Plegicil til brug på mindre husdyr (2010).

Hvis der skal bruges kemisk medicin, vil jeg foretrække en dosering med et beroligende middel alene. Om det skal være Stesolid eller andet beroligende middel, skal besluttes sammen med den dyrlæge, der udskriver recepten, men Plegicil bør undgås.

Dog Appeasing Pheromone - D.A.P. (appease = pacificere, formilde)

DAP er en dispenser, som sættes i en stikkontakt, hvorefter der udskilles syntetisk fremstillede feromoner. Feromoner er duftstoffer, som blandt andet udskilles af tæven for at berolige nyfødte og helt unge hvalpe. Forskning har vist, at også voksne hunde reagerer på feromoner, og DAP-dispenseren kan derfor være god i mange situationer med nervøsitet og uro. Virkningen indtræder efter nogle få dage, og dispenseren dækker et område på 50-70 m2 over en periode på ca. 4 uger. DAP fås også som halsbånd og som spray. Ved stærk angst kan DAP evt. suppleres med et beroligende naturlægemiddel.

Panik-angst

Hold alle døre lukkede for hunden nytårsaften. En angst hund, der slipper ud, kan gå i panik og flygte. Den vil være til fare for sig selv og for trafikken. En hund med panikangst kan løbe mange kilometer, før den falder til ro, og sandsynligheden for, at den kan finde hjem igen, er meget lille. Luk altid hunden væk, hvis der skal luftes ud nytårsaften, og hav hunden i line, hvis den skal ud.

 

Der er desværre flere eksempler på hunde, som i panik er flygtet nytårsaften, og mange blev aldrig fundet.