Hundehandlere

Hvad er en hundehandler?

Hundehandlere har eksisteret i mange år, men de senere år er handel med hunde (også kaldet "det grå hundemarked") vokset til et erhverv. Hundehandleres virksomhed må aldrig forveksles med det arbejde, som seriøse opdrættere laver. Hundehandlere har kun ét formål: at tjene penge. De er fuldstændig ligeglade med, hvordan hundene har det, og hvordan de fungerer hos deres nye ejere.

Hundehandlere kalder sig blandt andet for hundeformidlere. Men hundehandel har INTET med formidling eller kennel at gøre. Ægte formidlere avler ikke selv - det gør hundehandlere. Der findes en del mennesker i dag, som gør et stort arbejde for at skaffe hunde et nyt og godt hjem - og de kan med god samvittighed kalde sig formidlere. Det samme gælder de anerkendte internater, som er fordelt rundt om i landet. Som køber er det svært at vide, hvem man handler med, men prisen kan give en ide om det. Du bør altid kræve dokumentation for udgifter til sundhedsattest, ormekur, vaccination osv. i forbindelse med formidling af hund eller hvalp, hvis du kommer i tvivl om sælgerens troværdighed. Denne dokumentation vil være din bedste garanti, da en reel formidler ikke skal tjene på hunden. En hund fra et internat hos Dansk Dyreværn eller Dyrenes Beskyttelse koster 2000-2500 kroner (2013) inklusiv dyrlægeeftersyn.

Ordet kennel lyder pænere end hundehandler, og hundehandleren bruger gerne navnet. Men hundehandleren har intet kennelmærke, og han sælger hvalpe uden stambog. Det kan også ske, at hvalpe sælges med stambog fra en alternativ kennelklub, som reelt er utroværdig.

Forsøgsdyrenes Værn har lavet en undersøgelse, der viser, hvordan hundehandlere arbejder, og hvordan de skjuler de forhold, som hvalpene er vokset op under.  Undersøgelsen kan ses på: www.forsoegsdyrenes-vaern.dk/index.html (åbner i nyt vindue), hvor der findes uddybende oplysninger om, hvilken industri og pengemaskine, man støtter ved at købe hos en hundehandler.

Familiehund.dk har desværre ikke adgang til billeder af forholdene hos hundehandlere, men der findes billeder på:

www.forsoegsdyrenes-vaern.dk/index.html

Til gengæld findes der herunder citater fra hundehandlere, som jeg enten selv har mødt, eller fra hundeejere, som har købt hvalp hos en hundehandler.

Hundehandlere holder gode salgstaler:

"Stambogen er uden betydning, det vigtige er en hund, der får et godt hjem. Stambog er kun for dem, der vil udstille".

 

- "DKK  udvælger bestemte hunde - det gør vi ikke. Alle hunde er gode".

 

- "Du kan jo se, at det er en glad hund".

 

 "Alle vores hunde er racehunde, men vi vil ikke tage xxxxx,- for en hund. Det er jo helt urimeligt".

 

Nogle købere fortæller:

"Vi var ude at se på hund, og vi havde fundet en hvalp. Da den skulle ud, ville de andre hvalpe med ud. Sælgeren gav to hvalpe et spark hver, så de røg ind i boksen igen. Så smækkede han lågen og kom ud med den hvalp, vi skulle se."

 

Citat fra hundehandler:

"Hundene skal ikke have vand mere end én gang om dagen, for så render de og pisser hele tiden. Og det giver ekstra rengøring".

(til trods for, at det almindelig kendt, at adgang til frisk vand er livsnødvendigt og at adgang til frisk vand derfor er fastsat ved lov - Dyreværnslovens §2.)

 

Importerede hvalpe er ofte taget fra tæven helt ned til 4-ugers alderen. De vil senere fungere dårligt, da de første 8 uger er vigtige for hvalpen resten af livet. Hvalpen lærer meget af sine søskende og af tæven. Lærdom, som den skal bruge resten af sit liv, og som aldrig kan laves om.

Alt kan bruges - også voksne og gamle hunde.

Hundehandlere modtager også gerne din voksne hund. De er ligeglade med, om den har problemer eller ikke. Hundehandlere aftager din hund med en lang og tårevædet forklaring om hundens fremtid, og om at den ikke skal aflives. Men fakta er, at de modtager alt, der kan lave hvalpe. Din gamle hund vil også kunne sælges - og returneres - og sælges igen. "Afliv ikke din hund. Vi finder et godt hjem". "Hunde søges til kærligt hjem". "Din hund skal have en chance til - vi finder et nyt hjem" - er eksempler på hundehandlernes hjerteskærende annoncer. Men ingen kan som hundehandlere fylde folk med løgn, og de annoncerer som regel i de gratis medier, da pengene betyder mere end at finde et hjem. Mange af disse hunde ser aldrig et nyt hjem. De lever resten af deres liv i en stald eller et udhus, og bruges som avlsdyr. Så hvis du tænker på at aflevere din hund til en hundehandler, vil du ofte gøre den en tjeneste ved at aflive den i stedet!

 

Penge er vigtigere end hundene.

Hundehandlere importerer hvalpe fra østlandene, hvor kravene til dyrevelfærd er helt anderledes end i Danmark. Hvalpene tages fra tæven ned til fire ugers alderen (for så kan tæven hurtigere få et nyt kuld). Hvalpene er smuglet over grænsen fra Østeuropa til Danmark - enten i en sportstaske eller i bure, som er stablet i lastbiler. Mangel på plads, luft, vand eller føde betyder, at adskillige hvalpe ikke overlever turen. Døde hvalpe smides ud i en grøft på vejen eller kasseres i en container ved ankomst. De hunde, som overlever hundehandlerens behandling, vil ofte i deres voksne liv mangle tilknytning til mennesker, og vil sjældent kunne kaldes familiehunde. I strid med dansk lovgivning bliver også dansk avlede hvalpe hos mange hundehandlere taget fra tæven, før de er otte uger gamle, og de har haft mangel på menneskekontakt i de første uger.

 

Dertil kommer, at hunde fra hundehandlere ofte lider af øremider, orm, lopper eller andre fysiske problemer, som senere vil indflydelse på hundens adfærd. Mange hvalpe er ganske enkelt syge, når du køber dem. Det er vanskeligt at kontrollere, om hvalpene er sundheds-checket af en dyrlæge. Hvis hvalpene sælges med dyrlægeattest, kan attesten være ulæselig eller forfalsket.

Da penge er vigtigere for hundehandleren end hundene, bliver der også sparet på andre udgifter. Foder, vand, varme, daglig kontakt og rengøring er sat ned til et minimum, og hundene lever ofte under elendige forhold. Særligt for hvalpene betyder det, at mange fra starten lærer, hvad det vil sige at kæmpe for at overleve. Hvalpe, der har orm, og som fodres fra en fælles madskål, lærer hurtigt at slås for føden. Det giver en stor risiko for at købe mere rovdyr end familiehund. Hvis man køber en hund, der har lært at forsvare sin mad, og man samtidig har mindre børn, der løber rundt i huset - hvem mon så bliver de første, som hunden føler sig truet af?

Hunde der kommer fra en hundehandler, sjældent bliver gamle. Mange bliver aflivet på grund af problemer, inden de er to år gamle! Antallet af problemer og antallet af aflivninger taler deres eget sprog, når vi ser på hunde fra hundehandlere. Men hundehandlere tjener penge, så længe nogen er villige til at betale! Og den store efterspørgsel efter populære hunderacer giver hundehandlerne kronede dage.

Kendetegn for hundehandlere.

- de har annoncer i gratis-aviser som Gul og gratis, Den blå avis eller evt. i lokale ugeaviser. Både når de vil sælge hvalpe eller købe nye hunde.

- de sælger aldrig hunde med DKK-stambog. Hvis hunden har stambog, kommer den fra en alternativ klub. En sådan stambog kan være forfalsket.

- de fortæller dig ikke om adfærd, hundesprog eller den enkelte races behov.

- de har ofte har mange hunde, evt. mange racer, og de kan derfor altid love hvalpe til et bestemt tidspunkt i nær fremtid.

- hundene går i stalde eller udhuse og er adskilt fra mennesker.

- hvalpene kan være taget fra tæven før 8-ugers alderen (ulovligt, men nogle hundehandlere fortæller det åbent).

- hvalpe har ofte orm, øremider eller lopper. Dertil kan komme sygdomme, som ikke umiddelbart kan ses.

- hvalpe kan være importerede med en fremmed stambog

 

Hvordan kan du kende gode opdrættere fra hundehandlere?

Dette håber jeg, at du kan finde svar på ved at læse om: Anskaffelse af hvalp