Den gamle hund

Hvorfor skal den gamle hund have ekstra opmærksomhed?

De fleste sider, der er skrevet om hund, handler om hvalpen, den første tid i hjemmet, opdragelse og den unge hund. Kun ganske få hjemmesider fortæller om den gamle hund og om, hvordan vi skal behandle den. Det er en udbredt misforståelse, at en gammel hund helst vil sove, og den gamle hund bliver ofte overset, fordi den sover det meste af dagen. Men gamle hunde er stadig en del af ”flokken”, og vi kan gøre hundens liv bedre ved at aktivere den hver dag. Den har stadig et liv, og den fortjener ekstra opmærksomhed, selv om den ser ud til helst at ville sove.

Den gamle hund bør faktisk få lige så meget opmærksomhed som en hvalp, netop fordi den gamle hund følger indlærte vaner, og hvis ikke vi gør noget for at holde den i gang, vil den spilde de sidste år af sit liv på at sove. Som årene går, bliver hunden ”nemmere og nemmere” at have med at gøre. At hunden bliver nemmere at have med at gøre betyder dog ikke, at hunden har et godt liv. Tværtimod er der risiko for, at hunden lever sine sidste år i kedsomhed og ensomhed.

Trods et stort udbud inden for hundetræning, er der ikke mange tilbud specielt for gamle hunde. Enkelte private hundeskoler tilbyder træning for gamle hunde, men træning i danske hundeklubber er generelt tilrettelagt for hvalpe og unghunde. 

Når man har anskaffet sig en hund, har man påtaget sig et ansvar for hundens liv i hele dens levetid, og det er vigtigt, at man også holder den gamle hund i gang og sørger for, at den hver dag er en del af familiens dagligdag. 

Alder kan give problemer

Med årene udvikler vi mennesker forskellige skavanker, og sådan er det også med de fleste hunde: de får forskellige ”dårligdomme” med alderen. Det er naturens gang, at ”kroppen bliver slidt”. Forskellen på menneske og hund er, at hunden ikke selv kan tage en beslutning, så når hunden med årene bliver svagere eller syg, er det ejeren, der skal tage ansvar og beslutte, hvad der skal ske.

Når vi mennesker bliver gamle og får problemer med helbredet, søger vi læge. Sådan er det ikke med gamle hunde; dels er hunden ikke i stand til at fortælle, at der er noget galt, og dels vil mange hunde pr. instinkt forsøge at skjule svaghed eller sygdom. I naturen er det nemlig sådan, at et sygt eller svagt dyr kan gøre flokken sårbar, og derfor kan et sygt individ blive udstødt af flokken eller blive slået ihjel. Det kan derfor være en vanskelig opgave at finde ud af, hvordan den gamle hund har det.

Hundens sygdomme og svagheder med alderen er mangfoldige. Fra uskyldige fedtknuder og vorter bevæger vi os over i områder, hvor hundens bevægelighed, syn, hørelse, lugtesans, funktion af indre organer m.m. bliver dårligere, og hvor vi på et tidspunkt bliver nødt til at tage stilling til, om hunden har et godt liv. At tage ansvar og at tage stilling til hundens livskvalitet i hundens sidste dage viser sig desværre at være en mangelvare blandt mange hundeejere – også blandt erfarne hundefolk.

Tag hensyn og vis respekt

Manglende hensyn til den gamle hund kan groft inddeles i 2 kritikpunkter:

Hunden kasseres

 • Brugshunden/konkurrencehunden pensioneres og tages ud af træning, når den ikke længere kan præstere. Det er fornuftigt, hvis hunden fortsat holdes aktiv som familiehund og fortsætter sin træning på et passende niveau. Men i visse tilfælde erstattes den gamle hund af en ny hvalp, som dagligt tages med til træning. Den gamle hund efterlades dag efter dag, hvilket er en fuldstændig forkastelig behandling af en hund, som dagligt har været med til træning gennem mange år. Der findes ingen undskyldning for ikke at give den gamle hund fred, før man starter med en ny hvalp, og der er enten tale om en udtalt egoisme/kynisme eller en total mangel for forståelse for, hvilket dyr man har anskaffet sig. Erfaring med hundetræning er absolut ingen garanti for viden om hundens behov.

Hunden holdes i live ud over det rimelige

 • Familiehunden holdes i live trods nedsat livskvalitet og evt. smerter. Hunden holdes i live med begrundelser som: ”den er jo så glad, når den skal ud og gå”, ”den vil gerne lege, når jeg smider en bold” og lignende. Ejer vælger at overse de mange timer, hvor hunden går for sig selv, fordi den ikke længere har livsmod. Ejer overser også, at hunden halter, at den er ved at være blind, desorienteret pga. demens osv., osv. Her er der tale om, at ejer har ondt af sig selv og ikke magter at give hunden fred, og selvmedlidenheden bliver vigtigere end hensynet til, om hunden har det godt!!

De to ovenstående eksempler er desværre et billede af virkeligheden, hvor den gamle hund bliver forsømt og svigtet.

Hvad kan du gøre for at give din hund en værdig alderdom?

Et godt hundeliv for den gamle hund handler om livsglæde og livskvalitet: Se på hunden hver dag og vurder, om hunden viser livsglæde i dagligdagen:

 • rejser den sig uden væsentlige tegn på smerter (det er OK at være lidt stiv i starten)

 • er den hurtigt kvik og vågen

 • reagerer den på små signaler (knips med fingrene, køleskabet åbnes, osv.)

 • er den hurtigt med på nye og spændende oplevelser, hvis du kalder (rejser sig hurtigt, og/eller er klar med fremadrettede ører og logrende hale samt forventningsfulde øjne)

 • kommer den af sig selv og tager kontakt, og tager den selv initiativ til, at der skal ske noget

Gør den det, så:

 • hold hundens færdigheder ved lige. Træn med hunden og leg med den hver dag. Tag hensyn til, at en gammel hund ikke kan det samme som en ung hund, og at den gamle hund lærer langsommere.

 • tag hunden med ud for at tømme postkassen, hvis du har en hund, som gerne vil bære, så lad den bære dagens post ind

 • tag hunden med ud, når der skal bæres affald ud til skraldespanden. Igen er der mulighed for at bære f.eks. et stykke fra affaldsposen – og måske rense foliebakken med leverpostej…..

 • bed hunden om at finde sit bedste legetøj og komme med det. Kender hunden ikke øvelsen, kan den lære den…

 • gem hundens legetøj og lad den finde det. Kan også læres, hvis ikke hunden kender øvelsen

 • smid godbidder på græsplænen og lad hunden søge (scatterfeeding). Skal også læres, hvis det er nyt for hunden

 • erstat foder i madskålen med søgeøvelsen ovenfor

 • gem godbidder rundt om i huset og lad hunden søge

 • lær hunden at finde børn/voksne, som har gemt sig i huset

 • lær evt. hunden at give hals, når den har fundet de forsvundne familiemedlemmer

 • hold ruskeleg ved lige, men vær forsigtig og tag hensyn til dårlige tænder, svage bagben osv.

 • og meget, meget mere. Brug fantasien og hold hunden aktiv – altid under hensyn til, hvad den gamle hund kan klare. MEN GØR NOGET SAMMEN - HVER DAG

Mange ældre hunde kan ikke præstere/lave de samme ting, som da den var ung, og som erstatning for de manglende ture på træningspladsen, kan du lempe på de regler, der tidligere har været i hundens liv:

 • tillad tiggeri ved bordet. Hvis ikke hunden har været vant til at få ved bordet, vil den næppe begynde at savle, og hvis den gør, vil du kun have problemet i kort tid! Tiggeri ved bordet må dog aldrig blive en vigtig del af jeres liv. Hvis det er et af dagens højdepunkter, er tiden kommet til at sige farvel.

 • tillad adgang til møbler. Den gamle hund kan finde ro og tryghed ved at hvile på de steder, hvor vi har siddet eller ligget efter en aktiv dag med affaldssortering, fodersøg m.m.

Gå de daglige lufteture. Lufteturen giver hunden nye indtryk og oplysninger om, hvad der sker i hundeverdenen. På lufteturen læser hunden ”dagens avis”, som er en vigtig del af livet for alle hunde. Lufteturen giver oplevelser og informationer, som er vigtige – også for en gammel hund. Turen giver også den gamle hund mulighed for at markere og ”lægge et visitkort”, hvor den finder det vigtigt. Turene skal selvfølgelig kortes ned og holdes i et tempo, som passer til, hvad en gammel hund fysisk kan klare.

 

 

Den gamle hund kan holdes i gang på mange måder. Her er det elskede badebassin sat op

 

Et par bløde bolde kan også gøre dagen lidt sjovere

 

En tur, hvor man kan snuse rundt er altid spændende....

 

....og har man kræfter nok, kan man løbe, til tungen falder ud......

 

...eller man kan grave efter små, spændende pelsdyr

 

Et besøg af nabohunden og lidt fodersøg er også med til at holde en gammel hund aktiv. Det giver udfordringer, som holder hundens hjerne i gang

 

Hvis hunden selv kommer og tager kontakt, er det tegn på, at der stadig er livsglæde og livskvalitet. Og hvis den plager for, at der skal ske noget, er det endnu bedre - så er det med at lette sig fra liggestolen og komme i gang.

Den gamle hund skal lave noget og løse opgaver hver dag, Men der skal selvfølgelig også være tid til at hvile og sove.

En lille lur, hvor der er bedst at ligge, er OK, når man er blevet en gammel hund

Har hunden adgang til en have, kan den gamle hund få mange timer til at gå med at ligge og holde øje med det, der sker omkring den

Min sidste hund på sin yndlingsplet i haven, hvor han ofte lå og holdt øje med havens fugle, kvarterets katte, resten af familien osv.

Videoklip af min sidste hund, Quintoz, på sin faste plads i haven. Klippet blev optaget på hans 13 års fødselsdag, hvor han gnaskede i et tyggeben. Klippet viser en gammel hund, som stadig har glæde ved livet - trods alderens spor. Få uger efter optagelsen blev hunden aflivet pga. en knude under halen.

Artikel om den sidste tid findes på siden om aflivning.