Hundens dæmpende signaler

Tilbage til siden om adfærd

Tilbage til siden om sprog

Bulldoggens stirren får Schæferen til at lægge ørene tilbage og kigge lidt til siden for at undgå en evt. konflikt.

 

 

 

Labradorhvalp undgår her konfrontationer ved at kigge væk samt hyperventilere (svede) med lange mundvige og tilbagelagte ører.

 

 

 

Snusen kan ses, hvis en hund forsøger at dæmpe en trussel. Schæferen tager direkte øjenkontakt, men da terrieren ikke vil provokere, snuser den ivrigt i jorden for at undgå øjenkontakt og konflikt.

 

 

 

En hvalp sender dæmpende signaler ved at slikke en voksen ulv i mundvigene.

(fra www.alphagruppen.com)

 

 

 

Her ses den samme adfærd over for mennesker.

(fra www.alphagruppen.com)

 

 

 

 

Hunde har et omfattende signalsprog, og bruger sit kropssprog til at kommunikere med i langt højere grad end mennesker. Der er nogle få signaler, som alle hundeejere bør kende til - først og fremmest de pacificerende (dæmpende) signaler, som hunden kan vise hvis:

- den møder andre hunde/mennesker og vil vise venlighed

- den føler sig presset eller truet af andre hunde/mennesker

- der er optræk til konflikt med andre hunde/mennesker

- den kommer i en situation med indre konflikt - for eksempel hvis hunden er i en situation, der stresser den.

 

Dæmpende signaler har det formål at undgå, at andres vrede/aggressivitet opstår eller at dæmpe en trussel/aggressiv adfærd. Signalerne bruges ofte mellem hundene indbyrdes, og fungerer her som regel som de skal, men når hunden bruger dæmpende signaler over for mennesker, går det ofte galt, fordi vi overser signalerne, eller ikke forstår deres betydning. Vi mennesker tænker ofte "sort/hvid" eller "rigtig/forkert". For eksempel hvis en hund knurrer ved madskålen. Så handler den "forkert", og så skal den straffes. Men desværre forsvarer hunden bare sin mad, og hvis vi straffer den, bekræfter vi bare dens bange anelser. Men før hunden knurrer har den vist mange dæmpende signaler, som vi har overset. Hvis vi bliver ved med at true hunden med at tage dens mad, tvinger vi hunden til at skifte fra dæmpende signaler til truende signaler. Hundens reaktion er sund og naturlig - men er vores???? Når jeg holder kurser, plejer jeg at sige, at hvis vi mennesker er så glade for hundemad, at vi er nødt til at tage mad fra hunden, så kan vi selv købe en sæk foder, som vi kan spise....... MEN LAD HUNDEN SPISE I FRED!! Det vil vi mennesker jo også gerne have lov til, ikke?

 

Dæmpende signaler og signaler om underlegenhed hænger tæt sammen, og bruges i forskellig grad afhængig af situationen.

I naturen er der nogle regler, som aldrig må overtrædes, og her kommer blandt andet de dæmpende signaler ind. Hvis hunden viser et dæmpende signal, vil en voldsom eller aggressiv adfærd være et brud på alle regler. Bryder vi reglerne, vil hunden miste tilliden til os og troen på os. Sker det, vil det være meget svært at kunne bruge sin hund til noget, da den til en hver tid vil holde afstand til os. Fysisk afstand, hvor hunden ikke nærmer sig mennesker, er et tegn på, at det er gået helt galt, men mange hunde lever blandt os, uden at forstå, hvordan vi handler. De er blandt os, fordi de ikke har noget valg, men vi har opført os, så hunden ikke aner, hvor den har os. Den har ingen tillid, og tøver med at komme, når vi kalder osv. Selv om hunden virker ulydig, er der faktisk tale om, at hunden er usikker på os, da den ikke kender vores spilleregler.

Du kan opleve, at hunden kommer hen til dig, tager kontakt og derefter vender bagdelen til. På hundesprog betyder det venlighed – hunden vender nemlig tænderne væk - og fortæller dermed, at den ikke vil angribe. Det er en helt normal adfærd, når der er ro i flokken. Man kan kalde det en "hyggeadfærd" i menneskesprog, og adfærden ses typisk på den tid, hvor fjernsynet er tændt, og I sidder i sofaen.

Hunden lægger sig ned på forbenene og står op på bagbenene. Det er en legestilling – hunden inviterer til leg. Ser du adfærden, når du kalder på din hund, er den ikke ulydig men utryg, og den forsøger at dæmpe din vrede. 

Hvis hunden har tilbagelagte ører samtidig med, at den har lange mundvige og glat pande, kommer den til at se ud som en hvalp. Det hvalpede udseende sender signaler om underkastelse og "forsvarsløshed". Hunden fortæller, at den er hvalp, og at DU bestemmer. Det samme gælder, når du kommer hjem til en "vild" hund, der har været alene hjemme. Her vil enhver straf og skældud forstærke hundens lyst til at behage - at være hvalp - og hunden vil blive mere vild. Her vil straf også bryde alle de regler, som hunden er født til at forstå. Man er ALTID glad, når man mødes. Og venlighed skal accepteres af alle.

Når to hunde mødes, vil den ene eller begge nærme sig hinanden og derefter begynde at snuse i jorden. De holder øje med hinanden, men lader som om, at de har travlt med at snuse. Denne adfærd skal fortælle, at modparten kan slappe af. Adfærden kan ses over for mennesker, hvis hunden har erfaring for, at den bliver skældt ud, når den kommer hjem efter at have været væk længe. Hvis din hund kommer langsomt hjem, når du kalder eller ligefrem begynder at snuse i jorden, er der noget galt i træningen, da hunden signalerer, at den forventer ”et angreb” fra dig. Du skal genopbygge hundens tillid til at komme hjem uden frygt. Standser hunden op og snuser, samtidig med, at den holder øje med dig, skal der kaldes på hunden med lys og venlig stemme. Hvis hunden derimod bare snuser uden at se dig, kan du roligt skrue "bissen" på. Men da dette er et klassisk problem, er det meget vigtigt, at du læser din hunds signaler, for tager du fejl, kan det medføre, at din hund mister tilliden til dig, og så kan du for alvor få problemer med din hund.

Billederne her viser unge dyr/hvalpe, som slikker i mundvige og ansigt. Det er en naturlig adfærd, som er et levn fra hvalpetiden. En hvalp, der slikker forældrene i mundvigene, starter en brækrefleks, der får forældrene til at gylpe mad op til hvalpen. Vi ser samme hvalpeadfærd hos vores familiehund, når den underkaster sig og fortæller, at vi bestemmer. Hunden søger vores ansigt, for at slikke og formilde os. Når hunden slikker sig om munden, er det også et dæmpende signal, hvis det sker i forbindelse med kontakt med os.

Direkte øjenkontakt og at løbe direkte mod en anden, er i hundeverdenen en trussel. Især ved helt unge hvalpe ses det ofte, at de løber andre i møde i en bue. De undgår at løbe direkte mod målet for ikke at signalere trussel.  Adfærden forsvinder ofte over for mennesker, når hunden bliver ældre på grund af den måde, vi træner på. Hunden lærer at løbe direkte mod sit mål, og det er en tillært adfærd.

Hvis hunden logrer med halen men ellers ikke viser glæde, er det et tegn på venlighed. Dette gælder dog ikke, hvis hunden logrer med høj haleføring i små "stramme" bevægelser. Dette er et tegn på anspændthed, evt. usikkerhed eller dominans. Undtaget er racer med naturlig høj haleføring og oprullet hale.

 

Smasken er et levn fra hvalpetiden. En diende hvalp smasker højlydt, og smaskelyde/hvalpelyde er et dæmpende signal, der skaber ro og afslappethed. Du vil kunne iagttage smasken hos din hund i mange situationer, for eksempel når den lægger sig til at sove.

Gaben er ikke en direkte hvalpe-adfærd, men kan iagttages på samme måde som smasken. Hvis du stiller et krav til din hund, og den gaber, kan du være sikker på, at hunden finder situationen ubehagelig, eller at den ikke forstår, hvad den skal. Hvis du skælder din hund ud, og den så gaber eller smasker, skal straffen ophøre. Disse signaler betyder nemlig, at hunden ser dig som overlegen - evt. en trussel, og den prøver at formilde dig.

Hvis hunden har kontakt med et menneske eller en anden hund, og den så slikker sig om munden er det også et dæmpende signal. Hvis hunden får skæld ud, og den slikker sig om munden, er det et tegn på, at hunden har forstået. Den viser, at den har accepteret, at du er den stærkeste.

Som ved snusen, kan man ofte se, at især når unge hunde mødes, går de nogle meter mod hinanden, hvorefter den ene eller begge lægger sig ned. Denne adfærd vil ofte ende med en jagtleg. Endnu et dæmpende signal, da en hund, der ligger ned, ikke kan angribe. Jagtlegen er i øvrigt et fredeligt middel til at finde ud af, hvem der er den stærkeste.

En ulv har lagt sig ned for at fortælle, at den ikke vil angribe.

(fra www.alphagruppen.com)

Et typisk dæmpende signal. Hunden slikker sig om munden, lægger samtidig ørerne tilbage og har glat pande (hvalpe-udseende).

En ulv går ned i legestilling.

(fra www.alphagruppen.com)

Tilbage til siden om adfærd

Tilbage til siden om sprog