Anskaffelse og valg af hund

Hvis du overvejer at anskaffe en hund, er der flere ting, der skal overvejes, før du bestemmer dig for et køb. Først og fremmest skal du undgå hundehandlere, som er beskrevet nærmere under Hundehandlere. Hundehandlere sælger mange hvalpe, men de sælger også voksne hunde.

Hvis du ikke bor alene, skal familien være enig om at anskaffe en hund, og om hvilken hund det skal være. Er det "fars hund" eller "mors hund"? Selv om der er flere i familien, som "bestemmer" over hunden, vil hunden ofte knytte sig mere til én person end til de øvrige familiemedlemmer. Hunden vil som regel knytte stærkere bånd til den, som beskæftiger sig mest med hunden, og selv om det næppe vil kunne mærkes meget i hverdagen, bør der på forhånd være en aftale om, hvem der skal have det overordnede ansvar for hunden. Ofte vil den, der ønsker sig en hund automatisk blive den "ansvarlige", men hvis familiens børn ønsker sig en hund, skal man lige spørge sig selv: Er alle voksne indstillet på at lufte hund hver dag i al slags vejr? Børns interesser skifter hurtigt, og hvis interessen for hunden falder, er det forældrene, der står med opgaverne - og altid med ansvaret!

Er der en fornuftig mulighed for at få hunden passet i ferien? Personligt er jeg modstander af hundepensioner, og i højsæsonen er det heller ikke sikkert, at der er plads. Og hvad gør man så?

Da hunden skal være en del af familien, er alle så indstillet på ekstra rengøring?

Selv om naboen har en flot hund, som opfører sig perfekt i alle situationer, skal man ikke blive fristet til at få en hund uden at have tænkt det hele grundigt igennem. En hund er  ikke et dyr, der altid passer sig selv i en hundegård eller et bryggers (selv om visse "eksperter" har denne opfattelse). Hunden er et højt udviklet og socialt dyr, som skal leve et aktivt liv sammen med sin flok eller sin familie, så tænk alting grundigt igennem før købet. Hunde, som er anskaffet til at leve i hundegård, bryggers eller udhus har fået forkerte ejere, der ikke har forstået, hvad en hund har brug for. Et bryggers og et udhus er glimrende til opbevaring af døde ting, som bare kan slukkes, når man er færdig med at bruge dem. Hunden er derimod et rovdyr, som ligger meget højt i fødekæden. Det betyder, at den har meget få, naturlige fjender, og at den stiller krav, for at få tilfredsstillet sine daglige behov. Nogle racer har behov, som skal opfyldes hver eneste dag, hvis man vil undgå problemer med hunden, og en del hunde udvikler problemer, fordi de har fået ejere, som ikke har indset dette. Hvis man som hundeejer betragter sin hund som en ting, er det naturligvis let at fjerne "problemet", da en aflivning er relativt billig. Det sker hver eneste dag. Trods oplysning om hunde, findes den slags hundeejere stadig, men de er ikke værdige til at beskæftige sig med levende dyr.

Hvis du er seriøs hundeejer, og derfor er indstillet på at lave noget sammen med hunden hver dag, kan du så overveje næste del af planlægningen.

Der er intet problem i at få en blanding. Man skal bare - som ved alle hundekøb - se sig godt for og være sikker på, at man vælger den rigtige hund.

 

Hvis man er født som Labrador, er lykken at hente en pind eller en bold. Bliver man våd, er det bare endnu sjovere.

 

Schæferen er oprindelig en hyrdehund. Den er min personlige favorit, da den er en fremragende familiehund, hvis dens behov for at arbejde bliver dækket. Der skal arbejdes hver dag, så hundens behov for at være være aktiv, bliver tilfredsstillet. Kan man opfylde schæferens behov for at arbejde, får man ikke en bedre familiehund.

 

West Highland White Terrier er utrolig populær. Det er en dejlig hund, men man skal være klar over, at denne race kræver en del arbejde, for ikke at blive en lille plage. Hundehandlere ved også, at racen er populær, så pas på ved køb!!

Stor eller lille hund? Hundens størrelse er et temperamentsspørgsmål, og er op til dig, men har du ikke bil, er en lille hund lettere at have med sig end en stor. Små racer kan være i en taske, hvis du skal med bussen. Store racer fylder godt i lejlighed og hus, og de kræver ofte mere rengøring, da 60 kg hund kan slæbe mere skidt ind end 4 kg hund kan. Store hunde spiser naturligvis mere end små, og er derfor også dyrere at gøre mætte.

Korthåret, ruhåret eller langhåret? En langhåret hund har en herlig pels, hvis man skal rode i den med fingrene, men lange hår slæber også mere skidt ind i huset, end en kort pels - især forår og efterår. Til gengæld er hår fra korthårede racer næsten umulige at få ud af møbler og af bilens indtræk. Ruhår fælder ikke, men de skal jævnligt trimmes, og det er en tilbagevendende omkostning, hvis ikke man kan selv.

Racehund eller blanding? Der kan siges for og imod begge. Ved køb af en blandings-hund kan der være en vis usikkerhed om, hvordan hunden bliver som voksen. Du kan ofte ikke se begge forældre, da hanhunden ikke altid er kendt. Blanding mellem visse

racer giver ikke altid et godt resultat, da racernes egenskaber ikke harmonerer med hinanden. Der er også en risiko for, at hvalpene er "et uheld", og at de derfor har fået mangelfuld pasning. Kontroller, at hvalpene er behandlet mod orm, at de er dyrlægekontrollerede, at de er loppefri og i god foderstand. Vær kritisk! Sæt dig også ind i de enkelte racers egenskaber. Finder du ingen kritiske punkter, er der intet i vejen for at købe en blanding...

Ved racehunde, er der en vis sikkerhed for, at hunden har nogle bestemte egenskaber, som hos f. eks. jagt-, brugs- eller hyrdehunde. At der avles på racens brugsmæssige egenskaber, er dog ingen garanti for at hunden bliver til det, du forventer af den. Afhængig af kennel kan du dog forvente, at hvis du køber en fårehund, vil den være interesseret i får og kvæg (fx. Bordercollie). Hvis du køber en jagthund, vil den være meget interesseret i jagt og have et udpræget jagtinstinkt på fx. fugle (Hønsehund, Breton). Schæferen er oprindelig hyrdehund, men betragtes i dag som alsidig brugshund, og bruges blandt andet af politi, toldvæsen og beredskabet. Afhængig af, hvor du køber hvalpen, bør du regne med, at sådan en hvalp vil kræve en del arbejde for at trives. Det er derfor altid vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke behov den race, som du ønsker dig, har.

Anerkendte kenneler kan have store løbegårde med hvalpe, som lever uden tilstrækkelig menneskekontakt. På en stor kennel med mange hvalpe, vil der ikke være mulighed for den samme menneskekontakt pr. dag, som der vil være ved et køkkenopdræt eller en kennel med kun ét par forældre-dyr. Der er også stor forskel på, om kennelen opdrætter hunde til udstillingsformål eller om kennelen avler på racens brugs-egenskaber. Hvis der kun avles på udseende, kan man som køber risikere, at få en hund, hvor opdrætteren har glemt at tage hensyn til hundens mentale (psykiske) egenskaber. Det har vist sig, at denne avl i høj grad kan give problemer for en hundeejer og hans eller hendes hund. Læs mere under Etik i hundeavl.

Mange racer er avlet til at bestemt formål, og kan du ikke tilbyde hunden de opgaver, den er avlet til, kan du få problemer. Brugshunde, jagthunde og hyrdehunde er få eksempler på racer, som stiller krav til udfordringer og motion, og hvor et grundigt forarbejde vil spare mange skuffelser.

Uanset hvad du køber, og hvor du køber, skal hvalpene under alle omstændigheder være ordentligt socialiserede på mennesker og tage kontakt med dig, når de ser dig.

Der er flere forskellige sygdomme, der er arvelige, og nogle racer er disponeret for særlige sygdomme. Spørg evt. en dyrlæge - eller andre der kender racen - til råds, når du har bestemt dig for en race.

Han eller tæve? Hanhunde har som regel større tendens til at prøve grænser af end tæver, og kan nogle gange blive en udfordring. Et godt lederskab er afgjort en fordel i omgangen med en hanhund. Omvendt kan en blød tæve blive trykket og nervøs, hvis du har temperament (temperament har intet med lederskab at gøre. Se: lederskab), eller hvis der er voldsom aktivitet og leg i hjemmet.

Dernæst skal du være opmærksom på, at tæver kommer i løbetid ca. to gange om året, og at der så kan komme blodpletter på gulvet (eller i møbler!!!). Tæver kræver derfor af og til særlig rengøring. Hanhunde kan til gengæld let få lyst til at strejfe, og hvis naboens tæve kommer i løbetid, kan han forsøge at bryde ud eller begynde at hyle som en ulv.

Der er mange overvejelser, som skal være sat på plads, før du kører ud og kigger på hvalp første gang. Disse overvejelser er utrolig vigtige for at give hvalpen en god start i livet. Men når de er på plads, og den rigtige hvalp er valgt, ligger der mange gode år fremover sammen med hunden - til glæde for alle i familien.

Læs mere her om anskaffelse og valg af hvalp