Anskaffelse af hvalp
Tilbage til siden om anskaffelse af hund  

Hvis du tænker på at købe en hvalp (eller voksen hund), kan det ikke understreges kraftigt nok:

HOLD DIG LANGT VÆK FRA HUNDEHANDLERE!

- ELLER SOM MANGE AF DEM KALDER SIG.... HUNDEFORMIDLERE.

Læs mere om hundehandlere

Når du har sorteret hundehandlerne fra, kan du så begynde at kigge efter den rigtige hvalp.

En god opdrætter har aldrig flere hunde og hvalpe, end han kan overkomme at give kontakt HVER DAG. Det vil reelt sige højst to kuld hvalpe ad gangen. Hvis der er ventetid på en hvalp, er det et godt tegn. Dels fordi opdrætteren kan være populær, men også fordi ventetid kan være et tegn på, at der avles på kvalitet frem for antal hvalpe pr. år. Hvalpe som bliver stambogsført i DKK er også et kvalitetstegn - MEN INGEN GARANTI - da der også findes DKK-opdrættere, som avler hvalpe i masseproduktion uden mulighed for daglig kontakt med hver enkelt hvalp. Hunde, der er avlet som udstillingshunde, har også givet nogle hundeejere dårlige erfaringer i forhold til hundens adfærd som familiehund.

Det er en rigtig god ide, at planlægge købet af en hvalp. Så kan du nemlig bestille/udvælge en hvalp, der er 3-4 uger gammel. Det giver mulighed for at besøge hvalpen nogle gange, inden den bliver 8 uger og skal skifte hjem. Har du leget med hvalpen og rørt ved den, inden den er 8 uger gammel, kender den din lugt og har allerede knyttet de første bånd, inden den bliver din. Det gør starten i det nye hjem lettere for jer begge.

Når du kommer ud til en opdrætter og ser på hvalpe, så tænk dig om - undgå impulskøb og medlidenhedskøb. Find ud af, hvad hvalpene har levet af, om de er ormebehandlet, om de har haft menneskekontakt osv. Hvalpe, der lever i lader, stalde og løbegårde bør generelt undgås. Du bør se mindst et af forældredyrene, og virker de sky, nervøse o. l. skal du køre hjem uden hvalp. Kig også på omgivelserne: er der gjort rent? - er hvalpene rene? - virker stedet tiltalende?

Hvalpene skal være aktive, med klare øjne uden udflåd, have blank pels, og hvis de er rigtigt præget på mennesker, skal de komme hen til dig uden at tøve. De stærkeste hvalpe vil mase sig forrest, de bløde hvalpe vil være bagest eller evt. sidde for sig selv.

 

Det er fristende at falde for den hvalp, som sidder og kigger henne bagved, men hvis du er førstegangs-hundeejer, vil det nok være fornuftigt at købe en hvalp, der ligger "midt" i gruppen - ikke for blød og ikke for dominerende. Bløde og tilbageholdende hvalpe har i øvrigt større tendens til at få alene-hjemme problemer.

Ca. 5 måneder gammel hvalp, er kommet i "skole" og træner øjenkontakt med sin ejer. "HALLOOO...  Er der nogen hjemme??? Jeg sidder her og glor!! Og jeg venter! Banke, banke på! Bliver det til noget???"

Kontakten belønnes selvfølgelig med en med en lækker godbid - også selv om ejer står og sover lidt.

 

Ung ulvehvalp fra USA. Hvalpen har allerede mange erfaringer, som den har lært af sine flokkammerater. Erfaringer, som den skal bruge, når den bliver voksen ulv.

 

Ung Labrador-hvalp. Opvokset i frihed og med mulighed for at være nysgerrig. Mod på livet og klar til at møde sin familie og klar til at lære.

 

Det er vigtigt, at hvalpene hos opdrætteren har haft meget menneske-kontakt. De første erfaringer programmeres i hundens hjerne og  glemmes aldrig. Opdrætteren ligger her mellem/under hvalpene..... Så bliver socialisering ikke bedre, men desværre er langt fra alle hvalpe socialiseret på denne måde....

 

Hvis hvalpene er under 8 uger SKAL tæven være sammen med hvalpene. Det er helt optimalt, hvis man har mulighed for at møde både den voksne han og tæve.

 

Ditte var opdrættet i en lade, og var ikke socialiseret på mennesker (vænnet til mennesker). Hun var en af mine første hunde, og trods den manglende prægning hun var en dejlig hund i de 13 år, hun levede. Hun havde næsten hele livet problemer med fordøjelsen, men hun var den hund, der for altid ændrede mit liv, da hun skabte min interesse for at træne hunde.

 

En seriøs opdrætter stiller jer spørgsmål og oplyser om hundens krav til sin familie!! En seriøs opdrætter vil også være grundig i arbejdet med at finde en hvalp fra kuldet, som passer til dig og din familie. Evt. kræver opdrætteren at vælge hvalpen til jer, og det er et godt tegn. Så hold hovedet koldt, og brug den viden, som du har om racen eller hunde i al almindelighed. Se på flere forskellige kuld, kør hjem uden hund og tænk det hele igennem. Når du har truffet dit valg derhjemme, kan du køre ud og hente hvalpen hos den opdrætter, som du synes, er den bedste.

Hvis I har børn, skal I tage ud og vælge den rigtige hvalp alene. Først når den rigtige hvalp er valgt (hos den rigtige opdrætter), tager I børnene med. De vil elske enhver hvalp, men det er jer, der skal træffe den fornuftige beslutning.

Inden hvalpens ankomst til hjemmet, er der nogle ting, der skal være i orden. Hvalpen skal have en kasse eller kurv, den kan søge op i, når den har behov for fred og ro. Hundens kurv/kasse skal være løftet lidt fra gulvet for at undgå gulvtræk. Vent med at købe en dyr kurv eller hundeseng - alle hvalpe gnaver, især når de skifter tænder. Kassen skal have en fast plads på et roligt sted. Jeg har hørt om opdrættere, der fortæller hundeejere, at hvalpens kasse skal være forsynet med låg, så hvalpen ved at være lukket inde om natten lærer at være alene. Det er dyremishandling og den sikreste vej til problemer! Der skal til gengæld være en åben kurv/kasse, vandskål, madskål, legetøj samt halsbånd med hundetegn og en line klar.

 Få tegnet en ansvarsforsikring på hunden, så snart du har oplysninger om race og registreringsnummer i Dansk Hunderegister. Såvel ansvarsforsikring som mærkning og registrering er lovpligtig, og hvalpen skal være tatoveret eller chip-mærket samt registreret, inden du køber den: Uddrag af LBK nr 254 af 08/03/2013 (Hundeloven) - § 1. Besidderen af en hund skal sørge for, at hunden, inden den er 8 uger gammel, er mærket og registreret. Besidderen af en hund skal endvidere sørge for, at hunden, fra den er 4 måneder gammel, bærer halsbånd forsynet med et skilt, der angiver besidderens navn og adresse.

Et par tips til de første dage: Når hvalpen kommer hjem, er du klar til at tage kontakt, kæle og lege, hvis hvalpen har brug for det, men ellers skal du lade den gå rundt for sig selv de første timer; giv den fred til selv at undersøge sit nye hjem - ingen gæster det første døgn eller to. Du kan med fordel gå stille rundt i huset, for at hjælpe hvalpen til at lære sit nye hus at kende. Den vil følge efter dig og få en masse oplevelser i sit eget tempo. Et nyt rum, hvor I leger og kæler, hjælper hvalpen med at falde til i sit nye hjem. Lok den også op i kurven/kassen igen og igen, og beløn den med en godbid, når den går derop (kun foder eller godbidder, som kommer fra opdrætteren for at undgå dårlig mave). Jo hurtigere den er tryg ved kurven, jo bedre. Kurven skal nemlig blive hvalpens fristed, hvor den altid kan finde fred og ro!

Hvalpen tør ikke forlade huset/grunden den første tid, så ingen lange gåture - lad hvalpen bestemme hvor langt. Tag ikke hvalpen med i byen før efter et par uger - der er tid nok til at nå det hele, og altid kun i hvalpens eget tempo. Hvis man presser hvalpen, kan det give bagslag, hvor hunden senere vil kunne udvikle angst for bestemte ting. Dog er det vigtigt, at hvalpen får så mange nye indtryk som muligt, inden den er ca. 4 måneder gammel. Men altid i hvalpens eget tempo. Og hvalpen må aldrig løftes eller bæres hen til ukendte ting - den skal lære selv i sit eget tempo.

Lav meget faste ritualer, som altid gælder  - morgen, middag og aften; jo hurtigere hvalpen genkender et fast mønster dag for dag - jo hurtigere falder den til. Ritualer giver også en nemmere og mere "lydig" hund, når hunden bliver voksen.

Gør det til en vane, at alle gåture ender direkte i kurven. De faste ritualer, hvalpen lærer gennem vane forsvinder aldrig, og når hunden er voksen, er det rart, at den selv går op i kurven efter at have været ude - at den sætter sig før døren åbnes  - at den er fortrolig med at få tørret poter, o.s.v. Den adfærd, du ønsker af den voksne hund, indlæres automatisk gennem den daglige rytme, så med planlægning og tålmodighed vil du få mange ting foræret ved at lave "vaner" for din hvalp. Også selv om du hele sommeren skal tørre hvalpens tørre poter. Det giver gevinst, når regnen siler ned i oktober. For så står din hund som altid (men med mudder op til maven) og venter på, at du tørrer poter, inden I går ind i huset!!! Vaner er vigtige!!!!!!!

Det vil være en fordel, at hvalpen op til 4 måneders-alderen får kontakt med voksne, rolige hunde. De kan lære hvalpen meget om at begå sig i verden - f.eks. om hvor hårdt man må bide i leg. Leg mellem hunde skal altid foregå to og to eller i meget små grupper - og kun med voksne hunde, der er "fornuftige" og ikke har dårlige forhold til andre hunde..

Lad hvalpen få så mange oplevelser som muligt - altid i dens eget tempo. Aldrig løft og pres på - læring og socialisering foregår på 4 poter. Vær rolig, så styrker du din hvalp, og forbedrer dens chancer for at tilpasse sig rigtigt.

Træning i at være alene hjemme bør startes, så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem, og er rolig om natten.

Tilbage til siden om anskaffelse af hund