Alene-hjemme-træning i seks trin

Tilbage til "Alene-hjemme" siden  
TRIN 1.

De første dage skal hvalpen overhovedet ikke efterlades - den skal have tid til at falde til i sit nye hjem. Hvalpen skal fra starten have en kurv eller kasse i et roligt rum, hvor den kan få fred. Stedet skal være hvalpens fristed - ALDRIG en skammekrog. Sæt dig hen til kurven og lok hvalpen op samtidig med, at du siger "op i kurven" eller lign. Hvalpen vil hurtigt finde kurven behagelig og opsøge den selv, når den har behov for fred. Hvis ikke den gør det, træner du bare videre i en længere periode. 

TRIN 2.

Når hvalpen er tryg ved kurven, lokker du hvalpen op i kurven, drysser 5-6 små godbidder i kurven og går et par skridt væk fra kurven samtidig med, at du fx. siger: "bliv". Når hvalpen er færdig med sin belønning, vil den sikkert forlade kurven. I samme øjeblik siger du ROLIGT, men bestemt "nej", og derefter med venlig stemme: "op i kurven". Lok hvalpen op, og ros den med venlig stemme og godbidder drysses i kurven endnu en gang. Bliv ved hvalpen, til den er færdig med godbidderne og giv den nu kommandoen "fri" (derved bliver det dig og ikke hvalpen, der afgør, hvornår øvelsen er slut). Afslut træningen. 1 - 2 timer senere gentages trin 2 een gang. Efter endnu en pause trænes igen een gang, og endnu senere på dagen trænes trin 2 med pauser på mindst 10 minutter mellem hver øvelse, indtil hvalpen bliver siddende et par sekunder i kurven, efter at den er færdig med at spise godbidder. Forvent ikke, at hvalpen lærer dette på een dags træning.

TRIN 3.

Når hvalpen har forstået, hvad "op i kurven" og "bliv" betyder, vil den sidde og kigge på dig uden at foretage sig noget. Du kan da begynde at træne trin 3, hvor tiden langsomt øges - i første omgang op til 10 sekunder, og i løbet af et par dage øges tiden yderligere til fx. 1 eller 2 minutter. Du går nu højst et par skridt væk fra kurven. Fremgangsmåde som trin 2, hvor du starter forfra, hvis hunden laver fejl. Husk pauser mellem hver træning. Husk også kommandoen "fri", når I er færdige med at træne.

Hent teksten til udskrivning

(Siden åbnes i Pdf-format i et nyt vindue)

OBS!! Hver gang du har trænet noget nyt, som er sværere for hvalpen (f.eks. fra trin 2 til trin 3), skal du gå tilbage og træne noget kendt (det vil her sige: trin 1 og trin 2 øves nogle gange, før du igen går i gang med trin 3). Nyt og svært skal altid følges af noget nemt, som hvalpen er god til - det giver en sikker og tryg hund. Og hver gang du gør afstanden til hvalpen større, sættes tiden ned. Altid kun eet nyt punkt ad gangen, når du træner hund.

Et eksempel på at træne nyt og kendt kan være:  trin 2 følges af trin 1, trin 3 følges af trin 1, 2, 3., efter trin 4 træner man trin 2, 3, 4 osv. Efter svært og nyt kommer altid noget kendt og let. Hvis hvalpen laver fejl, er den ikke ulydig, men det er et tegn på, at hvalpen ikke forstår, hvad den skal, eller at træningen er gået for hurtigt og hvalpen søger så kontakt. Hvis vi mennesker hver dag oplever noget nyt og anderledes, vil vi også på et tidspunkt få behov for at lave "noget kendt og trygt". Hvis vi læser en bog, som er svær at forstå, skal vi også nogle gange gå et kapitel tilbage og læse om igen for at forstå det hele.

TRIN 4.

Når hvalpen er trænet op til at sidde i sin kurv i 45 - 60 sekunder, begynder du at øge afstanden til kurven fra to til fire skridt evt. mere. De første gange sættes tiden samtidig ned til 3 - 5 sekunder. Efter hver trin 4-øvelse kommer en pause på ca. en time, så trin 2 igen. Sker der "fejl", trænes trin 2 og frem til trin 4 nogle gange. Husk kommandoen "fri", når I er færdige med at træne.

 Når hvalpen er tryg og rolig ved fire skridt, går du 6-8 skridt væk i ca. 5 sekunder. Derefter træningspause + trin 2 eller 3. Trin 4 trænes herefter med pauser og blandet med trin 2 og 3, indtil du er så langt fra kurven, du kan komme, men hvor hvalpen skal hele tiden kan se dig.

 

TRIN 5.

Herefter træner du tryghed, dvs. fortrolighed med at sidde alene. Gentagelse af det, som hunden kender og er tryg ved. Bland nyt og kendt. F.eks.: trin 2, trin 3, trin 1, trin 4, trin 2, trin 1, trin 4, osv. Hvert trin trænes een gang med pause mellem hver øvelse. Der må aldrig trænes i samme rækkefølge flere gange i træk. Ved at variere forhindrer du, at hvalpen kan genkende øvelserne på forhånd.  Husk kommandoen "fri", når I er færdige med at træne.

TRIN 6.

Når hvalpen har trænet trin 5 mange gange uden fejl, går du ud af rummet første gang. Tiden, hvor du er ude af hundens synsfelt sættes ned til ca. 2 sekunder, og efter pause trænes trin 3. Dette gentages nogle gange. Herefter trænes trin 1 til 6 i tilfældig rækkefølge samtidig med, at den tid, du er i "skjul" øges langsomt. Husk pauser á min. 10 minutter. Husk også kommandoen "fri", når I er færdige med at træne.

Der trænes nu trin 5 og 6 på skift. Hvis hvalpen forlader kurven i utide, følges den roligt tilbage som i trin 2, og herefter trænes øvelserne i trin 5 et par gange. Husk kommandoen "fri".

Når hvalpen er blevet tryg ved at sidde i kurven, efter du har forladt den og lukket døren, skal du huske at bruge kommandoen "fri", inden du lukker døren efter dig. Selv om hvalpen på din fri-kommando vil forlade kurven og storme ud til døren, er det vigtige, at hvalpen er tryg og i ro, når du forlader den.

 

DEN FØLGENDE TRÆNING:

Yderdør åbnes på klem.

TRIN 5.

Yderdør åbnes og du går et skridt ud.

TRIN 5.

Du går ud og lukker døren.

TRIN 5.

Du låser døren udefra, låser op igen med det samme og går ind.

TRIN 5.

Tiden uden for døren øges få sekunder ad gangen.

TRIN 5 osv.

Hvis ikke hvalpen kan se yderdøren fra sin kurv, skal den selvfølgelig være vant til, at du er ude af syne, før du begynder at gå udenfor.

Hvis hunden, trods træning alligevel ikke kan være alene, kan du prøve følgende løsninger een ad gangen, når hvalpen skal være alene:

·         et gammeldags vækkeur, der tikker, lægges i kurven (minder hvalpen om moderens hjertelyd).

·         tøj, der lugter af dig, lægges i kurven (sov f.eks. i en gammel T-shirt).

·         lav en hule over kurven af en stor papkasse med een åbning.

·         tænd radioen.

·         træk gardinerne for - især, hvis der er trafik lige uden for.

·        der skal være en rolig stemning, før hunden efterlades, lufteturen skal være kort, og det skal være den samme tur hver morgen. Leg med hunden er formålsløs, da leg kun trætter hunden i kort tid eller ligefrem hidser hunden op, inden den skal efterlades. Skal hunden køres træt, skal den lave søge-øvelser efter mad. Hunden bør i øvrigt altid fodres med mindst en tredjedel af dagens madration inden den forlades, da en mæt hund hviler.

 

Selv om du har en hvalp, der allerede kan være alene, er det en god idé, at træne hvalpen i at være alene. Alene-hjemme problemer opstår ofte, når hunden er mellem 6 måneder og 1 år gammel. Hvis der er tegn på, at hunden bliver urolig, når den er alene, kan du lige så godt være velforberedt - fjern de dyreste sko, jakker osv. HVIS uheldet skulle være ude.

Det kan også være en god ide, at lære hunden at ligge alene i et andet rum end familien, når I er hjemme. En halv eller hel time i sin kurv uden selskab er med til at styrke hunden i at være alene, men metoden må under ingen omstændigheder misbruges.

Hvis din hund hører til dem, der konstant følger dig overalt i huset, kan du begrænse det ved - helt tilfældigt - at lukke døren mellem jer en gang imellem. For eksempel når du skal i bad eller ud med affaldsposen. Det går så hurtigt, at hunden får en kort men hyppig træning i adskillelse, uden at få tid til at føle afsavn og ensomhed.

Hvis intet af dette virker, bør du snarest tage kontakt med een, der kan hjælpe. Som nævnt på forsiden, er rådgivning fra DcH's konsulenter gratis, og et alene-hjemme problem forsvinder meget sjældent af sig selv.

 
Tilbage til "Alene-hjemme" siden