Aflivning

Hvornår er det tid at sige farvel?

Når hundens livsglæde begynder at aftage, begynder hundens livskvalitet samtidig at falde. Og så er tiden kommet – eller er stærkt på vej. Det er umuligt på en hjemmeside at beskrive, hvornår det er tid til at sige farvel. Der er mange ting, der spiller ind, og det rigtige tidspunkt for aflivning er forskelligt fra hund til hund. De overordnede kodeord er LIVSKVALITET og LIVSGLÆDE, og det vil sige, at når hundens livskvalitet begynder at falde, skal hunden have fred. Og det kan være svært at vurdere.

Der er dog et par tommelfingerregler, der kan tages udgangspunkt i:

  • når hunden ikke længere har lyst til at gå tur

  • når hunden ikke længere har lyst til at lege

  • når hunden ikke længere selv tager initiativ til, at der skal ske noget

Hvis bare et af de tre punkter ovenfor passer på din hund, bør du gå i gang med nogle alvorlige overvejelser. Hvis to af dem passer, er tiden kommet. Hvis alle tre punkter passer på din hunds adfærd, er det på grænsen til at være for sent. Så skal hunden have lov til at få fred – det vil kun blive værre!!

Livsmodet og energien falder langsomt, som årene går, og man vænner sig til, at hunden bliver roligere og sover mere, og for nogle hundes vedkommende er det faktisk for sent, når hunden ikke vil lege eller gå tur længere. Det er meget svært at opveje gode og dårlige ting mod hinanden, når man skal vurdere, om tiden er kommet. Det er altid svært at finde det rigtige tidspunkt, og som regel står man bagefter med en følelse af, at ”det skulle jeg have gjort tidligere” – for mange hundeejere kommer den dårlige samvittighed snigende nogle dage efter, at hunden er blevet aflivet.

Er du i tvivl om, hvornår det skal være, kan du snakke med din dyrlæge. Eller bedre endnu: kontakt en adfærdsbehandler eller en anden neutral hundesagkyndig, som kan vejlede dig. At sige farvel til en hund er svært for de fleste, men vi skylder hunden at gøre det på det rigtige tidspunkt og på den bedste måde.

Aflivning, hvordan og hvor?

Aflivning af en hund er en meget fredelig proces. Dyrlægen giver først en beroligende sprøjte i bagben eller nakke, som får hunden til at falde i dyb søvn i løbet af 5-10 minutter. Det første stik kan svie lidt, og de fleste hunde reagerer kort på det, men ubehaget er overstået i løbet af få sekunder og hurtigt glemt - især, hvis du har ekstra lækre godbidder klar, som hunden kan få samtidig med stikket og nogle sekunder efter. Det er i øvrigt en god ide at sidde ved hunden og fodre med godbidder, til hunden falder i søvn - hvad kan være mere hyggeligt og trygt? Når hunden sover dybt, gives en overdosis sovemedicin i en blodåre - ofte i et forben, hvorefter hunden sover ind. Til sidst kontrollerer dyrlægen, at puls og vejrtrækning er stoppet og dermed, at hunden er død.

Når du har truffet beslutning om aflivning, er der to muligheder:

  • aflivning på dyreklinik

  • aflivning hjemme

Jeg er absolut tilhænger af, at hunden aflives i kendte omgivelser, men der er delte meninger om, hvad der er bedst for hunden, og der findes ikke noget endeligt svar. Og hvis hunden er blevet pludseligt syg eller er blevet kørt over, er der ikke altid et valg!! Men har man valget, bør man overveje, hvad der er bedst for hunden.

Nogle hunde synes, at det er herligt at komme til dyrlægen, og hvis hunden er tryg ved og glad for at besøge dyrehospitalet, er der ikke noget problem i, at få hunden aflivet hos dyrlægen. Mange hunde synes dog ikke, at et besøg hos dyrlægen er særlig spændende, og så bør der findes andre muligheder. Vi skylder hunden at komme herfra uden angst, utryghed eller smerte.

Et alternativ til besøget hos dyrlægen er, at hunden aflives hjemme, hvor den føler sig tryg. Aflives hunden hjemme, er der nemlig mulighed for at give hunden gode oplevelser i de sidste minutter: den kan søge pølsestykker på græsplænen, finde legetøj i stuen, osv. Når dyrlægen kommer, bliver legen afbrudt, men de vante omgivelser betyder ofte, at hunden hurtigt igen bliver optaget af sit legetøj eller søgen efter godbidder. Når hunden søger, kaldes den ind, og den får et stik i låret eller nakken, hvorefter du og hunden kort kan søge/lege videre. Efter det første stik skal hunden dog være i ro, og du kan nu sidde med hunden og fodre med godbidder (også de forbudte, som hunden ikke kan tåle), til hunden falder i søvn. Det kan være hårdt, men det er godt for hunden at være tæt på dig, når den falder i søvn. Og hvem vil ikke være med til det sidste, når man siger farvel til en god ven? Det vigtige er, at hunden er tilfreds og tryg lige til det sidste.

ET LILLE MEN: Hvis du ikke kan sige farvel uden at bryde ud i krampegråd, bør du få en ven til at være sammen med hunden de sidste minutter. Hunden har ikke brug for at komme herfra med et billede af en ejer, der er brudt helt sammen. Der skal helst være ro og tryghed forbundet med at sige farvel.

Nogle vil sikkert mene, at jeg overdriver, når jeg beskriver mine holdninger omkring aflivning. Hunden er dog et højt udviklet rovdyr, der ligger højt i fødekæden, og som registrerer langt mere, end vi umiddelbart tror, og flokinstinktet er stærkt hos de fleste hunde. Og efter mange gode år sammen skylder vi vores hund at give den en værdig afsked – en afsked uden angst, utryghed og smerte. Alt for mange holder hund som en ”ting”. Men i min (og mange andres) verden er hunden en del af familien, og den har krav på at komme herfra på den mest skånsomme og respektfulde måde.

Når hunden er død, er der flere muligheder for hundens videre færd:

  • hunden begraves i haven (dette er dog ikke tilladt alle steder i landet)

  • hunden begraves på en dyregravplads

  • hunden kremeres

  • hunden efterlades/indleveres hos dyrlæge, som efterfølgende sørger for, at hunden destrueres

Det er meget forskelligt, hvad man som ejer ønsker, der skal ske med den døde hund, men er du i tvivl, kan du på nedenstående links måske finde en løsning, der passer til dine ønsker.

Læs mere om den gamle hund og aflivning her:

 

Det svære farvel”. Artikel om de sidste år med sygdomsforløb, de sidste dage og aflivning. Artiklen er tidligere offentliggjort i andre medier i forbindelse med aflivning af min sidste hund.

 

”En værdig afslutning”. Artikel fra hundehytten.dk. http://hundehytten.dk/3.1%20En%20vaerdig%20afslutning.htm. Artiklen er tidligere offentliggjort i andre medier (åbner i nyt vindue).

 

http://www.netdyredoktor.dk/hund/tema/abc/aflivning-af-hund.aspx  Beskriver fakta om aflivning og de følelser, der opstår. Henviser desuden til dyrekirkegårde samt krematorier på Sjælland, Fyn og i Jylland (åbner i nyt vindue)

 

Kæledyrskrematoriet. Kremering af kæledyr i Nordjylland (åbner i nyt vindue)

Bøger:

”Den gamle hund” af Anders Hallgren.

"Farvel til en ven. Om sorgen efter en hund" af Anders Hallgren.

Begge bøger er kort beskrevet på Litteratur og links med ISBN nummer

Både Thea (til højre) og Lady (til venstre) holdt af at jage mulvarpe og andre underjordiske væsener på deres gå-ture. En helt almindelig dag kom Lady hjem fra gå-turen, og efter et par timer blev hun pludselig dårlig. Hun blev "fraværende" og hun reagerede ikke, som hun plejede, når vi kaldte. Vagtdyrlægen blev kontaktet, og hunden blev hurtigt bragt til dyrehospitalet. I løbet af turen til dyrlægen og under undersøgelsen fik Lady det dårligere, og det blev besluttet, at hun skulle have fred. Dyrlægen mente, at hunden havde en sprængt miltsvulst. Tilstanden er relativ smertefri, men den giver træthed. Det passer også på hundens adfærd i de sidste timer.

Døden er aldrig velkommen, men Lady havde 11 gode år, og efter et kort og hurtigt forløb med overvejende træthed, fik hun lov til at sove ind. Hun fik en værdig og nådig afslutning på et langt og godt liv.

 

 

 

Lige til det sidste er det vigtigt, at hunden har så normal en hverdag som muligt. Billedet er fra en af de sidste ture, jeg gik med min hund, inden vi sagde farvel.

 

 

 

Efter aflivning vil den døde hund som regel se ud, som om den sover. (Foto af sovende hund)

 

Men i nogle tilfælde kan hundens tænder være blottede, og hundens tunge kan hænge ud af munden. (Foto af sovende hund)

 

En åben mund og en tunge, der hænger ud af munden, kan være virke voldsomt, når man lige har taget afsked med sin bedste ven - især, hvis det er første gang, man siger farvel til en hund.

 

Men synlige tænder og tunge viser bare, at hunden har forladt denne verden i dyb søvn - hvor alle muskler slapper af. Og bedre kan det vel ikke blive?